Misiune și Poveste

Motto:
"Ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecăm printr-o relație"
Harville Hendrix, co-fondator IMAGO

Academia de Terapie IMAGO România este comunitatea psihoterapeuților relaționali care sunt formați în terapia IMAGO și care sunt recunoscuți de Institutul Internațional Imago (SUA).

Terapia Relațională IMAGO este clădită pe viziunea IMAGO (dezvoltată de Harville Hendrix și completată de Helen LaKelly Hunt), iar pentru a putea practica Terapia IMAGO înțelegerea teoriei de bază este o precondiție necesară. Practicienii care și-au însușit teoria IMAGO activează atât în domeniul clinic (fiind psihoterapeuți), cât și în partea de educație și de diseminare de informații, dar și în organizarea de workshop-uri destinate publicului larg sau în redactarea de texte care să promoveze Terapia Relațională IMAGO.

Rețeaua Internațională IMAGO cuprinde practicieni ai Terapiei Relaționale IMAGO din 59 de țări. Iar IMAGO România se numără printre organizațiile care fac parte din coordonarea Institutului Internațional alături de alte 18 state: Anglia, Africa de Sud, Austria, Australia, Canada, Croația, Coreea de Sud, Franța, Elveția, Estonia, Israel, India, Mauritius, Nouă Zeelandă, Olanda, Rusia, Suedia și țări din America de Sud.

Paradigmă Relațională

Terapia IMAGO face parte din categoria modelelor de intervenție psihoterapeutică care se bazează pe paradigma relațională și care reunește diferite arii științifice: psihologia relațiilor, gândirea sistemică, neuroștiințele, fizică cuantică, cosmologia și filosofia contemporană. 

Viziunea IMAGO are ca principiu de bază faptul că relațiile reprezintă vehiculul care asigură creșterea, dezvoltarea și vindecarea ființei umane. Prin urmare, dacă relația este sănătoasă, atunci la fel vor fi și cei doi parteneri care-i aparțin acesteia. Relațiile de lungă durată sunt văzute ca făcând parte din procesul cosmogenetic, ceea ce înseamnă că printr-o comunicare conștientă, partenerii de cuplu își vor cultiva atât nivelul de angajament față de relația care-i leagă, cât și nivelul de diferențiere psihologică și emoțională.

Teoria IMAGO

Teoria IMAGO este o teorie integrativă, creatorul modelului de gândire IMAGO (Harville Hendrix) preluând o serie de concepte, elemente și explicații din alte modele de gândire (teoria sistemică, teoria psihanalitică, teoria Gestalt, teoria umanistă, teoria Jungiană, teoria cognitiv-comportamentală, teoria relație obiect, psihodramă, teoriile despre dezvoltarea și funcționarea creierului uman).

Harville Hendrix, dezvoltatorul Teoriei IMAGO, având o formare în psihanaliză, la Universitatea din Chicago, fiind, de asemenea, specializat în terapia Rogersiană, Analiză Tranzacțională, Gestalt Terapie, analiza Jungiană și bioenergetică. 

Astfel, Teoria IMAGO devine o forță intensă de transformare psihologică și relațională, iar vindecarea implică recunoașterea traumelor de dezvoltare din copilărie și asumarea responsabilității față de o viață conștientă. Elementele de transfer și contratransfer nu mai sunt particularizate stric relației terapeut - client, ci această gândire este extinsă relației dintre cei doi parteneri de cuplu. De asemenea, partea de diagnostic psihologic este o componentă care le este transferată partenerilor de cuplu, cu ajutorul instrumentelor de evaluare, aceasta devenind o responsabilitate a celor doi parteneri. Diagnosticul în acest caz este un proces de înțelegere a sensului care justifică anumite comportamente ale unui partener și recunoașterea funcțiilor de supraviețuire pe care le pot deține aceste acțiuni comportamentale.  

Terapia Relațională IMAGO

Obiectivul primordial al Terapiei Relaționale IMAGO este de a ajuta cuplurile în procesul de redobândire și menținere a siguranței relaționale și a pasiunii afective.

Elementul-cheie al Terapiei IMAGO este dialogul conștient – care este un proces structurat de comunicare format din trei pași - și care implică: oglindirea mesajelor transmise de emițător, validarea veridicității acestuia și empatia, respectiv identificarea și recunoașterea emoțiilor emițătorului. Iar responsabilitatea principală a terapeutului IMAGO este de a asigura un cadru terapeutic optim pentru ca cei doi parteneri să-și însușească abilitățile necesare integrării dialogului conștient în viața de zi cu zi.

Procesul de intervenție cuprinde și elemente de psihoeducație prin care cuplurile află despre cele trei părți ale unei relații: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere, interdependența sănătoasă (iubirea matură). Un alt aspect definitoriu al Teoriei IMAGO este reprezentat de tiparul inconștient în baza căruia ne alegem partenerii, iar funcția superioară a relației de cuplu fiind vindecarea rănilor din copilărie și continuarea procesului de creștere și dezvoltare psihologică și emoțională. Vindecarea este posibilă doar atunci când primim din partea partenerului ceea ce părinții nu au putut să ne ofere în copilărie. Iar creșterea (maturizarea și evoluția relațională) este un proces de expandare psihologică prin care și noi îi oferim celuilalt ceea ce nu a primit de la îngrijitorii săi în copilărie. Astfel, dintr-o perspectivă IMAGO, relațiile conștiente (definite de angajament și respect reciproc) sunt contextele în cadrul cărora se produce adevărata vindecare și adevărata dezvoltare.